Dienstag, 14. Oktober 2014

Üks korralik toidupostitus/ One decent food post

Mõtlesin, et on viimane aeg teha üks korralik toidupostitus. Siinoldud aja jooksul on mul tekkinud võimalus proovida mitmeid kohalikke toite, mille sisu ma siis lisatud piltide ja kirjeldustega püüan edasi anda. Pildid lähevad kirjeldustega järjestikku.
----------------------------------
I thought that this is the latter time to make one decent blog post about the local cusine. While being here, I have had a chance to try out different dishes, which nature I try to explain you with some descriptions and pictures. Pictures go more or less in order to the descriptions.

1. Kõigepealt kohalik puder, mille olemasolust sain ma kogemata alles eile teada. Uji on vedel hirsipuder, millele on lisatud suhkurt, nii vedel, et seda juuakse peamiselt topsi seest.

First the local porrige, which I accidentally only discovered yesterday for the first time. Uji is a very liquid porridge made of millet and sugar.

2. Chapati ehk kohalik õhuke leib. Süüakse tihti põhitoidu ja liha kõrvale. Kuna ta ei ole väga soolane, siis minu meelest sobib ta väga hästi ka puuviljadega, mida on siin hooajast lähtuvalt päris mitmekesine valik. Siin kasvavad näiteks apelsin, mango, mitut sorti banaane, papaia, avokaado, ananass ja mitmed sellised, mille nimest mul pole aimugi.

Chapati aka local thin bread, which is often eaten beside the main food or the meat. As it is not too salty, I think it also fits very well with fruits. And they have lots of fruits here depending of a growing season - oranges, mangos, many types of bananas, papayas, avocados, pineapples and many those, which I do not know the name of.

3. Eile kingiti meile selline juurvili, nimeks peringanja. Maitse kohta ei oska veel öelda, pildil olev vili pidavat olema nagu tomat ja sellisena valmis söömiseks. Tavaliselt nad keedavad ja praevad selle läbi enne kui lisavad põhitoidule. Huvitav-huvitav.

Yesterday we were given this kind of vegetable, which is called peringanja. I do not know yet what it tastes like, but this one is supposed to be ready to eat and is similar to a tomato. Before eating, locals usually boil or fry it.

4. Sel pildil on mitu põhilist rooga koos. Kõigepealt ugali, mis on paks pudrutaoline maisijahust mass. Väga suurt maitset tal ei ole, aga kõhtu täidab ta see-eest pikaks ajaks. Süüakse peamiselt koos juurviljade, liha, chapati või muu sellisega. Roheline köögivili on sukuma wiki, mille värsked lehed meenutavad kapsast, aga mille maitse on hapukam. Lisaks on süüakse kas hautatud veise- või kanaliha, sealiha ei ole väga levinud. Veiselihahautis värske koriandriga on kindasti siin üheks mu lemmikutest! Ja veel - kui laual on ugali, siis süüakse toitu enamasti sõrmedega.

In this picture, there are many traditional dishes together. First and foremost - ugali, which is thick, porridgelike maize-based staple. It does not have much taste, but instead it keeps the stomach full for a long time. It is mainly eaten together with vegetables, meat, chapati, or anything else like that. The green vegetable is sukuma wiki, which fresh leaves remind the cabbage, but which taste more sour. In addition, the beef or chicken stew is eaten, pork is not very common. Boneless beef stew with fresh coriander is one of my favourites! What else - if ugali is involved, then the food is usually eaten with fingers.

5. Kasvatatakse palju kahte juurikat - maniokki ja jamssi. Maniokk valge vasakul pool, maitseb sarnaselt kartulile ning paremal pool roosa on jamss. Jamssi maitset ei oskagi väga kirjeldada, selline suitsune maitse.

Two veggies are commonly grown - cassava and yam. Cassava is the white one on the left, tastes similar to the potato and the pink one on the right is yam. I cannot really describe the taste of that, it was smoky.

6. Kohalik "snäkilaud". Keenias on traditsiooniks alati külalistele toidupoolist pakkuda, kui külalised ei söö, siis on see halva õnne märgiks. Vahepalana süüakse tihti maapähkleid ja saia, mille kahe kihi vahele on määritud võid. Lisaks on pildil näha ka kohalik tee. Tee valmistamiseks keedavad nad piima, vee ja suhkru kokku ning leotavad segus umbes 30min teelehti.

Local " snack table". There is a tradition in Kenya to always offer something to eat for the guests. Not eating is a sign of a bad luck for the household. Often groundnuts and white bread slices with butter are offered as a snack. In addition you can see a local tea. The tea is made by boiling together the milk, sugar and water, tea leaves are later added to the mixture.

7. Nagu eelnevalt mainitud, siis banaane leidub siin mitmeid sorte. Nägin isegi roosasid banaane Kisumu lähedal, aga maitsta neid ei ole veel õnnestunud. Pildil on matoke ehk küpsetatud banaanid (plantainid). Selleks kasutatakse rohelisi banaane, mis pärast küpsetamist/praadimist maitsevad kui kartul.

As mentioned before, there are different types of bananas found here. I even saw pink ones once. In the picture you can see matoke aka cooked plantains. They are green bananas, which taste like potato after cooking.

8. Mitte just parimal pildil on näha pilau. Sarnane meil levinud pilaffile. Veiseliha riisiga, millele on lisatud erinevad köögiviljad ja maitseained. Üsna levinud toit kohalike restoranide menüüdes.

Not in the best photo is seen pilau, which is similar to pilaff. Beef with rice, where it is added different vegetables and spices. Common food in the menu of local restaurants.

Lisaks on tavaliseks toiduks veel mandaazi (poolmagusast taignast kolmnurksed pirukad), sambusa (sarnane eelmisega, aga soolased ja sisaldavad vürtsikat liha või juurvilju). Nyama choma ehk maitsestatud röstitud liha.
Kuulsaim kohalik pruul on kahtlemata chang'a, mis on suhkruroost villitud kange läbipaistev jook. See on Keenias illegaalne, kuna mõnes piirkonnas on jook nõudnud ohvreid selle liigse metanoolisisalduse tõttu (aga siiski ei pea selle saamiseks isegi oma koduuksest rohkem kui saja meetri kaugusele kõndima).

Moreover, common dishes also include mandaazi (semisweet doughnutlike products), sambusa (deep-fried pastry triangles stuffed with spiced minced meat or vegetables). Nyama choma as seasoned roasted meat.
The most famous local brew is certainly chang'a, which distilled from the sugar cane, very strong of course. It is illegal in Kenya as it has caused many deaths in some areas, due to the high methanole percentage. Apart from that, I do not even have to walk 100m away from my home to get some.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen